Our blog on English

Странице

уторак, 1. децембар 2015.

Svetski dan borbe protiv side



Sida je polno prenosiva bolest koja predstavlja poslednji stadijum infekcije virusom humane imunodeficijence (HIV), a karakteriše je slabljenje imunog sistema što pojedince čini podložnim širokom spektru infekcija i tumora. Telesne tečnosti u sebi sadrže dovoljnu koncentraciju virusa za moguću infekciju ljudi,a to su: krv, sperma, vaginalni sekret i majčino mleko. 
    HIV se transmituje putem telesnih tečnosti tokom analnog, vaginalnog i oralnog seksa, putem transfuzije krvi, nesavesnik korišćenem igala tokom upotrebe droge, preko placente, i dojenjem sa majke na novorođenče. Utvrđeno je postojanje dva tipa virusa, HIV-1 i HIV-2.
HIV-1 je opasniji i ima veći stepen zaraze i lakše se prenosi sa osobe na osobu. HIV-2 je lokalizovan na delove zapadne Afrike. Međutim oba tipa virusa vode poreklom iz centralne Afrike, tačnije ispod Sahare. 
   HIV takođe napada organe kao što su bubrezi, srce i mozak, što doodi do prekida rada bubrega, kardiomipatije i encefalopatije. 

- Od 2000. do 2014. zaraza se proširila na 30 odsto u regionu istočne Evrope i centralne Azije, kao za 26 odsto na Bliskom istoku i severnom delu Afrike.
- 2014. godine registrovano je 36.9 miliona ljudi, pretežno u Africi, koje žive sa sidom.
- Stopa smrtnosti je smanjena za 42 odsto od 2004. godine kada je zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva od side. 
- Prevencija: korišćenje prezervativa (kondoma), korišćenje nove sterilne igle prilikom svakog novog uboda, antiretroviralna terapija tokom trudnoće, obavljanje carskog  reza, antiretroviralne terapije u prvih nekoliko meseci novorođenčeta i ne savetuje se dojenje.
- TESTIRANJE NA HIV !!!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.